Språk / Site

Språk

Våra siter

 • För investerare
 • Kontakt
 • Språk / Site

  Språk

  Våra siter

Hållbarhet

Så blir ni en kli(mat)smartare arbetsplats

Enorma mängder mat kastas varje år. I butiker och restauranger, men också hemma och på jobbet. Det är ett massivt miljöproblem med stora konsekvenser. Men det går att förändra - matsvinnsexperten Andreas Jakobsson vet hur.

Ananasskiva | Coor

För ful?

carrotMycket av vårt svinn sker på grund av utseende och form. Till exempel går mellan 25 och 30 procent av den totala produktionen av morötter bort, enligt Jordbruksverket.

- Bara för att de är krokiga eller har två "ben". Det känns väldigt onödigt, vi behöver inte ha fina, raka morötter men det har tyvärr blivit som en tävling mellan matbutikerna, att ha så fina grönsaker som möjligt, säger Andreas Jakobsson, föreläsare och författare till boken Svinnlandet som undersöker omfattningen av matsvinnet i Sverige.

”Då skulle många miljöproblem vara lösta”

FN:s hållbarhetsmål är en minskning av matsvinnet med 50 procent till 2030. Men det blir tufft att klara.

– Det pratas mycket om matsvinn, det händer mycket och folk blir mer medvetna. Men de större livsmedelsföretagen måste börja agera och vara mer klimatsmarta. Matsvinnet kommer nog inte ned till hälften 2030, men om det skulle lyckas vore det otroligt – då skulle många miljöproblem vara lösta, säger Andreas Jakobsson.

Så blir ni en (kli)matsmartare arbetsplats

– Grundtipset är självklart att inte slänga mat överhuvudtaget, säger Andreas Jakobsson. Att ta ett aktivt beslut på arbetsplatsen kan ändra människors inställning, få upp medvetenheten och göra skillnad bara det.

Inspireras av skolorna

Det finns skolor som är bra klimatsmarta förebilder, exempelvis i Kiruna där arbetet startade av en slump. Elever skrev taskiga saker på matbrickorna och för att få bukt med problemet tog man bort brickorna. Då minskade även matsvinnet – drastiskt. Eleverna lastade inte på lika mycket mat och de tog färre servetter. Nu har Kiruna vidareutvecklat sitt arbete och har en våg där eleverna direkt ser hur mycket matsvinn de står för.

Mät och tävla!

På alla arbetsplatser går det att göra mycket för att minska matsvinnet. Allt från att äta upp all frukt i korgarna, till att jobba för att lunchrestaurangerna i närheten minskar sitt svinn. IKEA gick i mars 2018 ut med att de har sparat en miljon måltider på ett år, i sin matsvinnssatsning. Hemligheten? Engagerade medarbetare och en enkel teknisk lösning som mäter och rapporterar matavfallet.

– Kan man tävla mot kollegorna med stegräknare kan man göra samma sak med matsvinnet, säger Andreas Jakobsson.

Snabba fakta

 • 1970-tal

  Det var på 1970­-talet som bäst före­märkningen infördes och vi i allt större utsträckning slutade att lukta och smaka på mat för att se om den var dålig. Innan dess kastades mycket mindre mat i Norden.

 • 1 095 ostburgare

  I Norden slänger vi i snitt 130 kilo mat per person och år. Det motsvarar tre hela ostburgare per person och dag.

 • 1/3

  Så ofattbart mycket som en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs.