Sök
Språk / Site

Språk

Våra siter

  • Kontakt
  • Språk / Site

    Språk

    Våra siter

Sök

Robotar och bioteknik utvecklar städbranschen

Smarta städrobotar, sensorer och samarbetande maskiner. De är innovationer som håller på att förändra städbranschen. Coors tjänstespecialist Stefan Sernefors listar några av de viktigaste trenderna och berättar hur de påverkar lokalvården.

Professionell lokalvård | Coor
  • Städrobotar, självgående maskiner som exempelvis sköter golvrengöring av större ytor och korridorer. Städrobotar är en av de snabbast växande trenderna i branschen.

– Robotarna bygger på traditionella städmaskiner som testats i många år, men med ny teknik som gör att städroboten kan lära sig utföra arbetet på egen hand. I framtiden tror jag det är flera mindre maskiner som hjälps åt för att utföra ett arbete. Det kan röra sig om robotdammsugare som samarbetar för att täcka en större yta. Det sparar tid, och om en av robotarna går sönder kan de andra täcka upp och slutföra arbetet.

  • Sensorteknik som mäter och kontrollerar diverse faktorer blir allt vanligare och påverkar även lokalvården.

– Data från de här sensorerna kan till exempel tala om när det är dags att tömma avfallskärl eller när toalettpappret behöver fyllas på.

  •  Bioteknik är en av de senaste trenderna i städbranschen och innebär rengöring med hjälp av bakterier.

– Det finns bakterier som bryter ner fett, och därför lämpar sig bra i restaurangkök. Andra bakterier äter ammoniak och tar bort dålig lukt i badrum.

  • Miljövänliga alternativ blir allt viktigare för både lokalvårdsleverantörer och kunder.

– Det finns till exempel sätt att behandla vatten, genom att ta bort salt eller ytspänning, som gör att vattnet rengör bättre och inte kräver så mycket rengöringsmedel.

Coor arbetar strukturerat med att testa nya tekniklösningar och innovationer, och tillämpar för närvarande de här metoderna i ett flertal lokalvårds kontrakt runt om i Norden. Fikrat Mammedov som jobbar på Coor Center of Excellence Cleaning beskriver att han upplever att ambitionsnivån har höjts och så även kravet på utbildning och erfarenhet.